Produkty lecznicze weterynaryjne

Wszystkie odnośniki dotyczące ustaw i rozporządzeń odsyłają do treści aktów prawnych zamieszczonych na stronie administrowanej przez Kancelarię Sejmu - Internetowy System Informacji Prawnej

 

Uwaga! zmienił się numer faxu na: 056 658 71 25
Opłaty tytułem:

10zł- wydanie decyzji
17zł- wydanie zaswiadczenia
26zł- legalizacja dokumentu

można dokonać w kasie  Urzędu Miasta Torunia ,ul.Grudziądzka 126 B

(kasa czynna w godzinach 8.00-17.00)  lub na konto :

Urząd Miasta Torunia
Bank Millenium 
37 1160 2202 0000 0000 8344 0799

 

Wniosek o wydanie zaświadczenia do ARiMR-u dla pszczelarzy na przezimowane pnie pszczele.

 

Wniosek o rejestrację hodowli psów, kotów i fretek w świetle rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/429 z dnia 9 marca 2016 r. w sprawie przenośnych chorób zwierząt oraz zmieniającej uchylające niektóre akty w dziedzinie zdrowia zwierząt („Prawo o zdrowiu zwierząt - AHL”)


Wniosek o wydanie zaświadczenia potwierdzający wpis pasieki do rejestru PLW w Toruniu

 

Wniosek o wpis do rejestru pasz - utylizacja

 

Orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych

 

Oświadczenie dla właściciela pasieki

 

Wniosek o wpis zakładu prowadzącego rolniczy handle detaliczy produktami pochodzenia zwierzęcego iżywnościa złożoną do rejestru zakładów prowadzonego przez Powiatowego Lekarza Weterynarii

 

Wniosek o wpis pasieki do rejestru PLW w Toruniu.

 

Wniosek zgłoszenia padnięcia bydła.

 

Wniosek o wydanie decyzji administracyjnej dotyczącej: Urzędowej wolności od chorób zakaźnych bydła, Wolności od choroby Aujeszkyego, Kwalifikacji gospodarstwa do produkcji mleka surowego.

 

Księga rejestracji świń

 

Księga rejestracji owiec

 

Księga rejestracji bydła

 

Rozporządzenie 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady ustanawiające wymagania dotyczące higieny pasz.

 

Oświadczenie podmiotu działającego na rynku pasz do Powiatowego Lekarza Weterynarii o spełnieniu wymogów rozporządzenia Nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 stycznia 2005 r. ustanawiającego wymagania dotyczące higieny pasz.

 

Powiadomienie o zamiarze dokonania uboju zwierząt na terenie gospodarstwa w celu produkcji mięsa.

 

Wniosek o dopuszczenie środka transportu - chłodnia do przewozu środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego.

 

Zaświadczenie, że gospodarstwo spełnia minimalne standardy w zakresie higieny i warunków utrzymania zwierząt oraz higieny pozyskiwania i przechowywania mleka w gospodarstwie.

Wniosek o wpis do rejestru Powiatowego Lekarza Weterynarii w Toruniu i nadanie weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego.

 

Wniosek o wystawienie świadectwa zdrowia zwierząt przeznaczonych do handlu wewnątrzwspólnotowego.

Kontrole w ramach wzajemnej zgodności

Wszystkie odnośniki dotyczące ustaw i rozporządzeń odsyłają do treści aktów prawnych zamieszczonych na stronie administrowanej przez Kancelarię Sejmu - Internetowy System Informacji Prawnej

 

INFORMACJA DLA HODOWCÓW DROBIU

logo weterynarii

W związku z zagrożeniem wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków w Polsce hodowcy drobiu powinni zachowywać szczególną ostrożność i stosować odpowiednie środki bioasekuracji minimalizujące

ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do

gospodarstwa, w szczególności:

  1. Przetrzymywać drób w sposób ograniczający jego kontakt z dzikim ptactwem;
  2. Przechowywać paszę w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem;
  3. Karmić i poić drób w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;
  4. Stosować w gospodarstwie odzież i obuwie ochronne oraz po każdym kontakcie z drobiem lub dzikimi ptakami umyć ręce wodą z mydłem;
  5. Stosować maty dezynfekcyjne w wejściach i wyjściach z budynków,
    w których utrzymywany jest drób.

 

Hodowco !!!

Pamiętaj o zgłaszaniu niezwłocznie do odpowiednich osób
i instytucji (lekarz weterynarii prywatnej praktyki, powiatowy lekarz weterynarii, wójt/burmistrz/prezydent miasta) podejrzenia wystąpienia choroby zakaźnej drobiu

Objawy kliniczne wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu

Zwiększona śmiertelność; znaczący spadek pobierania paszy i wody; objawy nerwowe: drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów; duszności, sinica, wybroczyny, biegunki, nagły spadek nieśności

aktualizacja WIW Bydgoszcz październik  2020 r.

Zarządzenie środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków.

 

INFORMACJE O CHOROBIE

  1. Grypa ptaków jest wysoce zakaźną chorobą wirusową, która może powodować do 100% śmiertelności u ptaków domowych. Choroba ta znajduje się na liście OIE oraz w wykazie chorób podlegających obowiązkowi zwalczania.
  1. Wirus HPAI/H5N8 został przeniesiony do Europy przez dzikie ptaki migrujące. Dotychczasowe obserwacje wskazują, że posiada on wysoką zjadliwość zarówno dla drobiu, jak i wielu gatunków ptaków dzikich. Do zakażenia drobiu dochodzi przez kontakt bezpośredni z ptactwem dzikim, lub pośredni przez użytkowanie zbiorników wodnych lub obszarów, na których znajdują się odchody dzikich ptaków. W szerzeniu się zakażeń pomiędzy fermami drobiu dużą rolę odgrywa człowiek, gdyż wirus łatwo przenosi się na odzieży, sprzęcie czy środkach transportu.
  1. Najbardziej prawdopodobnym źródłem zakażenia drobiu domowego jest bezpośredni lub pośredni kontakt z migrującymi ptakami dzikimi, zwykle ptactwem wodnym lub zanieczyszczonymi wirusem miejscami ich bytowania (naturalne zbiorniki wodne).
  1. Objawy kliniczne wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu

Zwiększona śmiertelność; znaczący spadek pobierania paszy i wody; objawy nerwowe: drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów; duszności, sinica, wybroczyny, biegunki, nagły spadek nieśności

  1. Pojawienie się ogniska ptasiej grypy niesie za sobą konieczność likwidacji całych stad zwierząt, wyznaczania stref, w granicach których obowiązywał będzie zakaz ich hodowli i sprzedaży. Restrykcje te dotykają bezpośrednio hodowców, jednak powodują także ogromne straty w przemyśle (hodowla i przetwórstwo) drobiarskim, skutkują zamykaniem przedsiębiorstw, blokują eksport żywności na rynki zagraniczne. Pojawienie się ogniska HPAI w małym przydomowym gospodarstwie, gdzie  koszty likwidacji ptaków i koszty odszkodowania nie będą wysokie, spowoduje konieczność zlikwidowania stad hodowlanych liczących po kilka a nawet po kilkanaście tysięcy sztuk drobiu, tylko dlatego, że znalazły się one w promieniu 3 km od wykrytego ogniska choroby. Koszty takich działań dla budżetu Państwa będą ogromne.
  1. W przypadku udowodnienia hodowcy braku stosowania w swoim gospodarstwie zasad określonych w cytowanym rozporządzeniu, traci on w sytuacji wystąpienia ogniska choroby prawo do uzyskania odszkodowania ze środków budżetu państwa. Ponadto, za nieprzestrzeganie zakazów i nakazów nałożonych na podstawie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków, powiatowy lekarz weterynarii może wymierzyć hodowcy karę pieniężna w drodze decyzji administracyjnej zgodnie z art. 85aa ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz.U.2020.1421).

 

uwaga hpai